Kopie van Carios_Kinesisten_KarolienCoenen__2.jpg
Hero specialist logo Bikefitting

Bikefitting bij Carios Groep

Bij een Bikefit gaan we voor jou de ideale fietspositie bepalen op basis van een uitgebreide screening. Deze positie is voor iedereen verschillend en hangt niet alleen af van bepaalde voor de hand liggende factoren zoals de specifieke lichaamslengte. Maar ook bijkomende factoren zoals de mobiliteit, stabiliteit, klachten tijdens het fietsen en eventuele doelstellingen in de toekomst gaan jouw positie mee bepalen. 

Met de resultaten van deze screening kunnen we jouw fiets tot in het detail afstellen zoals het aanpassen van de zadel- en stuurpositie of het afstellen van de schoenplaatjes specifiek naar jouw lichamelijke kenmerken. Ook kunnen er lichamelijke correcties worden uitgevoerd of geadviseerd worden en zal er indien nodig een oefenprogramma worden opgesteld als dit jouw comfort of aerodynamica op de fiets positief kan beïnvloeden.  

Maak nu je afspraak!

Kopie van Carios_Kinesisten_KarolienCoenen__0.jpg

Hoe ziet een bikefit er dan in detail uit?

         

            

Stap 1: Intakegesprek

We starten het onderzoek met een grondige anamnese waarin we o.a. dieper ingaan op onderwerpen zoals de aanwezigheid van eventuele blessures, doelstellingen in de toekomst, fietsbelasting, … Op basis hiervan gaan we een kader schetsen over jouw achtergrond en zorgen dat we op dezelfde golflengte zitten voor het verder verloop van het onderzoek. Ook zal er een korte toelichting gegeven worden over de grote lijnen van de Bikefit.

Stap 2: Kinesitherapeutische screening

Door middel van een kinesitherapeutische screening gaan we jouw lichaam gedetailleerd in beeld brengen. Deze screening zal naast de fiets plaatsvinden en bestaat uit een grondige inspectie, een onderzoek van de gewrichtsbeweeglijkheid & spierlengtetesten aangevuld met een aantal specifieke testen zoals bijvoorbeeld het nagaan van een eventueel beenlengteverschil. Indien er op de fiets afwijkingen zouden te zien zijn, kunnen we op basis van voorgaand onderzoek met enige zekerheid zeggen waarom deze afwijkingen er zijn. Zo gaan we vermijden dat er ongefundeerde conclusies worden getrokken en bijgevolg ook onnodige aanpassingen zullen worden gedaan.

Stap 3: Testen en krachtonderzoek

Met deze testen gaan we na als er tekorten zijn op het gebied van spierkracht of als bepaalde spiergroepen niet gecontroleerd kunnen samenwerken. We doen dit omdat een spierdisbalans een vaak voorkomende reden is van specifieke klachten zoals kniepijn of lage rugpijn. Dit kan naast de eventuele aanpassingen ook een basis vormen voor het opstellen van een oefenprogramma zodat we de balans ‘Comfort – Aerodynamica – Efficiëntie' optimaal kunnen benutten.

Stap 4: Analyse huidige positie

Vervolgens gaan we over naar het sport-specifieke gedeelte waarin we jouw fietspositie tot in detail gaan analyseren. Door middel van markers, lazers & videobeelden gaan we dit integraal kunnen communiceren waardoor je ook actief betrokken zal worden in de correcties die kunnen gebeuren. Voorafgaand aan deze fase zal zowel de fiets als de positie van de schoenplaatjes volledig worden uitgemeten.

Stap 5: Correcties & bepalen traject

Indien er correcties nodig zijn, gaan we dit altijd zo snel mogelijk proberen uit te voeren. Na elke aanpassing volgt er steeds een analyse om te controleren als deze wijziging een efficiënte meerwaarde heeft betekend. Uitgaande van het feit dat er niet één perfecte positie bestaat voor een specifiek persoon, kan het proces een aantal keer herhaald worden om aan het einde van de rit de optimale positie te bereiken. Niet alle correcties zullen echter aanpassingen vragen van jouw fiets. In de meeste gevallen zal er ook een oefenschema worden opgesteld voor het wegwerken van specifieke beperkingen van jouw lichaam. Op deze manier gaat er een optimaal functioneren ontstaan tussen lichaam & fiets.

Stap 6: Rapportage

Na afloop van de Bikefit gaan we alles grondig overlopen, zodat je volledig geïnformeerd naar huis kan gaan. Alle informatie en onderzoeken worden ook gecommuniceerd in een uitgebreide rapportage van ongeveer 10 tot 14 pagina’s. Indien bijkomende behandelingen bij een kinesitherapeut of osteopaat zinvol kunnen zijn voor jouw blessure, zal dit ook altijd hierin genoteerd worden met de specifieke aanbevelingen.

Doelstellingen

Optimale fietshouding en toegenomen comfort

Afstellen van de positie zodat je efficiënt, comfortabel en langdurig kunt fietsen.

Blessurepreventie

Voorkomen of verminderen van klachten aan knieën, rug, nek, schouders en handen.

Verbeterde krachtoverdracht en efficiëntie

Zorgen dat elke trapbeweging maximaal rendement oplevert met zo min mogelijk energieverlies.

Persoonlijke afstelling van fietscomponenten

Aanpassen van zadelhoogte, stuurpositie, cranklengte, schoenplaatjes (cleats), etc., op basis van jouw anatomie en rijstijl.

Voorkomen van overbelasting

Fietshouding afstemmen op de frequentie en intensiteit van je trainingen.

Prestatieverbetering

Gericht op snellere tijden, beter uithoudingsvermogen of krachtontwikkeling.

Langdurige inzetbaarheid en plezier in het fietsen vergroten

Fietsen zonder klachten zorgt voor meer motivatie en plezier, ook bij lange ritten.

Stef Bosmans

Stef staat jou bij in het perfect afstellen van jouw fiets. 

 

  • Vennoot Carios Kinesitherapie
  • Master Kinesitherapie & Revalidatie Wetenschappen
  • Bikefitting
  • Sport Revalidatie (expert wielrennen)
  • Sport Screening
  • Stagementor UHasselt

 

Neem gerust vrijblijvend contact op via [email protected] of via 089 820 820.

Neem contact op

Stef Bomans - Bikefitting.jpg

FAQ
Veelgestelde vragen

Heb je nog geen antwoord op jouw vraag?

Neem contact op

Hoe kan ik een afspraak maken?

Heb ik een voorschrift van de dokter nodig?

Wat neem ik mee bij een eerste behandeling?

Hoeveel kost een behandeling?

Hoelang duurt een sessie kinesitherapie?

Welke kledij draag je bij de osteopaat?

Heb je een vraag?







Contact

Telefoon

089 820 820

Volg ons op onze sociale media

Waar kan je ons vinden?

Weg naar As 199
3660 Oudsbergen
Limburg, België